Ha beszélsz egy profi traderrel, aki valóban tőzsdéből él, azt tapasztalod hogy igazából olyan, mint más átlagos ember. A kimagasló teljesìtmèny mögött egy józan gondolkodású, értelmes embert találsz. 

Amivel a profi trader még is több az átlagos tradernél, az a készségek kombinációja, amit a siker összetevőjének kulcsának nevezünk.

Első: az olyan értelmi képesség, amely valamilyen logika mentén segít értelmezni és átlátni a piacok, árak mozgását, törvényszerűségeit.

A profi trader lehet technikai vagy fundamentális elemző, megvan a saját maga logikája, piaci megközelítése és ebből fejlesztett stratégiája.

A profi trader megfelelő önbizalommal bír, hisz saját képességeiben.

Van kellő önbizalma, hogy belevágjon a kereskedésbe, annak elsajátításába. A menet közben megszerzett rutin, mint visszahatás, tovább növeli az önbizalmat.

Siker

Az önbizalmon mellett reális az énképe. Elismeri és felismeri a  hibáit, a negatív tulajdonságait.
A túlzott önbizalommal rendelkező ember gyakran ignorálja a hibáit. Mivel kevésbé tartja fontosnak vagy nem ismeri el, így javítani sem akar rajta. jellemző, hogy az eredményei nem javulnak, megreked.

A profi trader szereti, amit csinál. A kezdeti motiváción túl fontosabb a lelkesedés fenntartása. Gyakran tapasztalom, hogy a tőzsde, mint könnyű pénzkereset vonzza azokat az embereket is, akik csak alternatív pénz forrást keresnek, akik a kereskedői életstílussal nem azonosulnak.
Amikor viszont nem jönnek a számok, a profit helyett veszteség, bizonytalanság és mentális fájdalom a bevétel, akkor lemorzsolódnak.
Van, aki negatív tapasztalatok mellett is tolja be az energiát, tanul,  önfejleszt. Sokszor ezt a szenvedéllyel azonosítjuk, de sokkal inkább a kitartásról az erőfeszítések fenntartásának képességéről van szó.

A profi traderek bárhogy kezdte el a tanulást végül ismeretei, tudása alapján  a saját rendszert alakít ki. Ezért is tud megbízni a rendszerében.
Fontos, mivel a legjobb rendszerben is vannak vesztő tradek. Gyakran egymás után jönnek ezek a vesztő tradek.
Egy amúgy is magában kételkedő , stratégiát tanuló, mástól átvevő, rutintalan embert hamar még jobban elbizonytalanít, elkeserít. 

A sorozatos vesztő trader a többi kereskedő hangulatát is el tudja rontani, de a profik képesek rá, hogy uralják a hangulatokat és magukat jó vagy legalább semleges hangulatba tudják hozni.

Ez utóbbi a legfontosabb képesség. Segít az elkezdésben, az erőfeszítésben és még önmagunkról is másképp gondolkodunk, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A jó hír az, hogy a profi kereskedés egy tanult dolog, a szükséges kompetenciák, készségek fejleszthetőek.