Hogyan válhatsz igazán jó kereskedővé? A kereskedő fejlődése egy hosszú folyamat. Évekig tart, amíg valakiből jó kereskedő válik. Nincs két egyforma út, de sok hasonlóság lesz köztük.

Megismerkedsz az online kereskedéssel, mint pénzszerzési lehetőséggel. Látsz egy ilyen reklámot, hallasz róla egy ismerősödtől, olvasol róla valahol egy cikket. Azonnal megragadja a fantáziádat, hogy te otthonról, egyszerűen, nagyon sok pénzt tudsz majd keresni. Ezek általában gyorsnak, könnyűnek és egyszerűnek írják le ezt a tevékenységet. El akarod hinni amit a reklámban ígértek neked, amit az ismerősöd mondott, vagy a cikkben olvastál. Gondolatban már a tengerparton koktélozol, a homokos parton pötyögsz a laptopodon egy napozóágyban, közben pedig pörögnek a dollárjelek a szemed előtt.

Kíváncsivá tett a téma és tovább kutatsz utána. Rákeresel az interneten, és lapozgatod az első oldalak találatait amit feldob a böngésződ, de ezek egy része megint csak reklám. Keresed, hogyan lehetne gyorsan, könnyen és egyszerűen pénzt keresni a tőzsdével vagy a forexel. Aztán jönnek is sorban a jobbnál jobb lehetőségek, neked csak választanod kell közülük:

Euró bankjegy

Kereskedési szignálok

Valaki ad neked egy kereskedési jelzést, amit csak le kell másolnod. Egyszerű mint a pofon. Jön az email, SMS, twitter vagy telegram üzenet, mikor mit vegyél vagy adj el, és mikor zárd le a pozíciót. Neked semmit nem kell tudnod, egyszerűen csak másolni kell a kapott jelzéseket. Aztán rájössz, hogy a jelzések néha jók és hoznak egy kis pénzt, de néha meg rosszak, akkor pedig viszik a pénzt. Meg is kaptad a kereskedői fejlődésed egyik nagy leckéjét: Itt nem csak nyerni, hanem veszteni is fogsz! Valószínűleg még fizetsz is a szignálokért, abban bízva, hogy a jó kötések majd kitermelik a szignálszolgáltatás havidíját. Jön a hónap vége, te számolsz, és az a végeredmény, hogy összességében te több pénzt vesztettél, mint nyertél.

Most mi lesz? Befizetsz egy újabb körre? Keresel egy másik szignálszolgáltatást? Mi van, ha menet közben eltűnik a szolgáltatás és te nem kapsz több jelzést?

A szignálszolgáltatások jelentős része átverés! Olyanok adnak jeleket, akik nem eredményesek, de a szignálok havidíjából valahogy összeszedik a megélhetésükre való pénzt. Kereskedői fejlődésed második leckéje: Ne függj senkitől!

Kereskedő robot

Szuper! Csak 100$, a bolondnak is megéri! Elindítod, és termeli a pénzt. Rá se kell nézni, megy éjjel nappal. Azt mondták róla neked, hogy így a tőzsdepszichológiát is elfelejtheted, mert a robot “tudja” mit kell csinálnia, neked csak bíznod kell benne. Ez is könnyű, gyors egyszerű, te pedig még mindig ezeket a lehetőségeket keresed. Mutattak profitgörbét is a múltból, hogy ez a robot mennyi pénzt keresett már másnak. Neked viszont valahogy nem jön össze. Eleve fogalmad sincs róla, hogy hogyan is működik a robot. Mit is kellene csinálnia, hogyan kellene nyereségesen kereskednie. Nem jönnek a számok és a pénz. A pozícióid nem ott és nem jól nyílnak és záródnak, megint több a veszteség mint a nyereség.

Kínlódsz a robottal pár hetet, esetleg pár hónapot, aztán feladod. Magadtól is rájössz, hogy ismét át lettél ejtve. Amit ígértek a robotról, az nem is volt igaz! Megkaptad a kereskedői fejlődésed harmadik leckéjét is: Ne higgy senkinek!

Közösségi kereskedés

Még mindig a könnyű utat keresed. Találsz egy olyan brókercéget, ahol automatikusan másolhatod akár több kereskedő tevékenységét. Ők kereskednek, és a kötéseik automatikusan másolódnak a te számládra is. Túl sokat nem lehet tudni róluk, legfeljebb pár hónapos kimutatás van csak a számlájukról. Némelyikük túl nagy kockázatot vállal, velük gyakran előfordul, hogy hirtelen túl sokat vesztenek. Ha egy ilyen kereskedőt kezdesz követni, akkor te is sok pénzt veszthetsz, elég gyorsan. Mégis belevágsz, mert még mindig egyszerűen szeretnél pénzt csinálni.

Kevesen tudnak jól kereskedni. Ők pedig nem fogják aprópénzért vesztegetni a tudásukat. A legtöbb ilyen közösségi rendszer elég alacsony díjjal jutalmazza a követhető kereskedőket. A managerek egyedül abban bízhatnak, hogy elég sok követő csatlakozik be hozzájuk, hogy kövessék őket. Hatalmas a teljesítménykényszer. Ha alacsony az eredmény, a követőik elpártolnak. Ha meg emelik a kockázatot, akkor megnő a nagyobb bukás esélye is. Egy nagyobb veszteség után a negyedik leckét is megkapod a piactól: Ne engedd át senkinek a számlád feletti kontrollt!

Kezelt számla, portfóliókezelés

Rá akarod bízni a pénzed kezelését valakire, aki azt ígérte neked, hogy a banki hozamok többszörösét is eléri majd? Felülkerekedik rajtad a kapzsiság, és máris a korai nyugdíjazásod kezded tervezni? Először talán nézz utána, hogy ki mondja ezt! Ez már MNB engedélyhez kötött pénzügyi tevékenység, amit nem végezhet akárki. Magánszemély sehogy, cégek is csak szigorú szabályok szerint. Rendelkezik a választott cég MNB engedéllyel? Ha van engedélye, akkor sem lehetsz teljesen nyugodt. A hivatásos alapkezelők jelentős részének ugyanis csapnivaló a teljesítménye. Magas kezelési költség, és alacsony hozamok jellemzik azokat, amik egyáltalán profitot tudnak termelni. Az alapkezelők jelentős része is elveszti az ügyfelei pénzét. Ezt magad is meg tudod nézni a BAMOSZ oldalán.

A tanult tőzsdei elemzők is csak találgatnak a jövőt illetően. Ők is csak azt csinálják, amit te csinálnál, ha a saját pénzeddel kereskednél. Megpróbálják eltalálni, hogy melyik termék ára fog várhatóan emelkedni, és vagy igazuk lesz, vagy nem. A jobbak képesek többet nyerni akkor, amikor igazuk van, annál, mint amennyit akkor vesztenek, amikor nincs igazuk. Ennyi a titok! Ezt akár te is meg tudnád tenni! Kereskedői fejlődésed újabb leckéjét kapod, amikor ahelyett hogy másokat okolsz a neked okozott veszteségért, elkezdesz személyes felelősséget vállalni a saját pénzügyi döntéseidért.

Hogyan tovább?

Miután futottál néhány felesleges kört, és rájöttél, hogy itt sem lehet könnyen, gyorsan és egyszerűen sok pénzt keresni, elkezdheted a kereskedői fejlődésed következő szakaszát. Megpróbálod egyedül, hogy ne függj senkitől, hogy ne legyen szükséged senki tanácsára, ne kelljen megbíznod senkiben, és a pénzed feletti kontrollt se kelljen többet kiengedned a kezedből. Eldöntöd, hogy megtanulsz önállóan kereskedni.

Folytatása következik…